Russians are making progress, but war will last a long time’

Waar Rusland eerst nog op meerdere fronten vocht, heeft het land nu alle pijlen op één gebied gericht, namelijk de Donbas. En daar hebben de Russen op dit moment de overhand. Dat zien ook correspondent Jeroen Akkermans en Ruslandexpert Hans van Koningsbrugge.Aan het begin van de oorlog had Poetin nog enorme doelen voor ogen. Nu zijn de ogen van de Russische president enkel gefocust op het veroveren van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk, which together form the Donbas region. En daar hebben de Oekraïners te maken met zware verliezen, zegt correspondent Jeroen Akkermans.De vuurkracht van Rusland is bijna niet te stoppen. Ze maken nu bijvoorbeeld gebruik van zogenoemde thermietwapens, die vuren een soort mengeling van zeer heet metaal af. Daar kunnen de Oekraïners niet tegenop.Ook al worden er wapens vanuit het Westen naar Oekraïne gestuurd, volgens Ruslandexpert Hans van Koningsbrugge is het lang niet genoeg om de oorlog te winnen. ”Oekraïne heeft van de Verenigde Staten tientallen houwitser-tanks gekregen, maar het Russische leger heeft er daar honderden van.
‘Sancties raken wapenvoorraad

Maar de wapenvoorraad van Rusland wordt langzaam maar zeker kleiner, zegt Van Koningsbrugge. ”Men is al in de reserves aan het tasten. Je ziet bijvoorbeeld dat ze nu T-62 tanks gebruiken, dat is een flink verouderd model. Vanwege de sancties uit het Westen kunnen ze niet veel nieuwe wapens maken. Dus uiteindelijk zullen ze het lastiger krijgen.

Akkermans: ”We hebben het hier wel over Rusland. Het militair potentieel van dat land is zo groot, daarin trekken ze gewoon aan het langste eind. De enige mogelijkheid voor Oekraïne is wanneer ze meer beschikking over moderne wapens zouden krijgen.

Volgens de correspondent is de Donbas-regio heel anders dan steden waarin tot dusver werd gevochten.

Het landschap daar is in het voordeel van de Russen. Het is er vlak, wat het lastig maakt om vanuit te verdedigen. Daarom maken beide partijen gebruik van loopgraven. ”Dat is in zulk gebied het meest effectief. En daar begin je alleen aan als je weet dat de strijd nog lang gaat duren”, zegt Akkermans.

Want zo snel gaat de Russische opmars ook weer niet, zegt Van Koningsbrugge. ”Het gaat om een paar mijl terreinwinst per dag. De successen zijn lokaal, en voornamelijk in Loehansk.
‘Oekraïne heeft meer steun nodig
Daarom heeft Oekraïne er nog steeds baat bij om tijd te rekken. En dat zouden ze volgens Van Koningsbrugge nog best wel eens lang kunnen volhouden. ”Maar dat lukt alleen als het Westen wapens blijft sturen en ook financieel bijspringt. De export van het land ligt stil, er wordt dus geen geld verdiend. En de oorlog moet ergens van betaald worden.Over eventuele onderhandelingen horen we de laatste tijd niet meer zoveel. Daarvoor liggen de doelstellingen van de twee landen simpelweg te ver uit elkaar. ”Poetin wil gebieden annexeren en heeft een overwinning nodig. Zelenski kan daarin geen concessies doen. Dus er valt eigenlijk niks te bespreken”, zegt Van Koningsbrugge.De oorlog is volgens hem waarschijnlijk pas afgelopen wanneer één van de twee partijen zo ver uitgeput is, dat die niet meer verder kan. En daar is voorlopig echt geen sprake van.

Sourse

0
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Authorization
*
*
Registration
*
*
*
A password has not been entered
*
Password generation
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x